Slakkentijd

Nu er eindelijk regen valt na een behoorlijk lange periode van droogte en we zonder halsbrekende toeren uit te moeten halen weer een spa de (klei)grond in krijgen, ligt de volgende tuinuitdaging op de loer: slakken. En al vind ik mezelf echt een diervriendelijk persoon, die buikpotigen moeten weg, uit mijn tuin! Maar hoe doe je dat? 

Er zijn al hele boeken volgeschreven met tips en tricks om slakken te bestrijden. Persoonlijk vind ik het een sport om ze zelf op te sporen, in een grote bak te verzamelen en vervolgens te verkassen naar de 'eeuwige jachtvelden' oftewel de singel aan de andere kant van de straat, waar de eenden, kikkers en andere gelukzaligen hun feestmaal kunnen aanvangen. Op een goede dag haal ik er tijdens het groeiseizoen veertig tot vijftig uit de tuin en daar heb ik gemiddeld een minuut of 10 voor nodig. Soms speel ik vals c.q. maak ik gebruik van een hulplijn in de vorm van wat ondiepe bakjes met bier. Vooral naaktslakken staan niet terughoudend tegenover een bacchanaal en drinken zich massaal ten onder.  

En die naaktslakken zijn onder andere precies degene die je wilt vangen, want zij vreten graag aan (jonge) plantjes. De meeste huisjesslakken eten alleen dode bladeren en doen geen kwaad in je tuin, met uitzondering van de segrijnslak (te herkennen aan het slangachtige motief op zijn huisje; zie foto). 
segrijnslakjpg

Nu heb ik met het inrichten van de borders al de nodige rekening gehouden met slakken. Zo heb ik op de plekken waar normaliter veel slakken zetelen (en ik vermoed ook eieren leggen) planten gezet waar ze niet van houden en ook echt van wegblijven, bijvoorbeeld lavendel (Lavandula angustifolia) , Ooievaarsbek (Geranium 'Rozanne') en Steentijm (Calamintha nepeta nepeta).   

Inmiddels hebben onze kinderen mijn ietwat obsessieve gedrag overgenomen; ik heb ze allebei een schoenendoos gegeven waar ze naar hartelust slakken in zijn gaan verzamelen. Helaas mijn doel niet helemaal bereikt, want nu heb ik die weekdieren nog in de tuin, maar dan wel in hun eigen appartement, overigens voorzien van ventilatiegaatjes...