Advies & begeleiding

Tuinonderhoud kun je uit handen geven, maar mocht je interesse hebben om dit (op termijn) zelf te gaan doen, dan kan ik je daarbij helpen. Hiervoor gebruik ik een stappenplan. Middels dit plan leer je: 

  1. de basis van tuinaanleg. Je kunt hierbij denken aan: Waar wil ik een terrasje of zitplek? Wat voor planten zou ik willen? Wat is de beste standplaats voor de gewenste planten?
  2. de basis van tuinonderhoud. Hoe onderhoud je je gazon? Wanneer is het tijd om de haag te scheren en hoe vaak per jaar doe je dat eigenlijk? Hoe en wanneer snoei je je heesters? Maar ook doorlopen we de belangrijkste voedingsbronnen: licht, lucht en water. En af en toe wat welriekende koemestkorrels uiteraard…
  3. het aanmaken van een tuinkalender. Wanneer doe je wat in je tuin? En welke producten en materialen heb je daarvoor nodig? Door te werken met een tuinkalender hou je eenvoudig grip op aankomende werkzaamheden in je tuin en door dingen in de juiste periode uit te voeren zal je tuin floreren als nooit tevoren!
De precieze invulling van het stappenplan is afhankelijk van jouw kennis en de staat/fase van je tuin. In mijn advies neem ik de ecologische principes als uitgangspunt, wat betekent dat ik voortdurend rekening hou met en probeer in te spelen op de wisselwerking tussen plant, dier en hun omgeving. 


Speciale aandacht richt ik op de watervriendelijkheid van je tuin. De komende jaren zullen we vaker met langdurige droge periodes of juist extreme neerslag te maken krijgen in ons land. Ik kan je tips geven hier zo goed mogelijk op in te spelen. Zelf heb ik het gebruik van leidingwater voor mijn tuin met ruim een derde weten te reduceren. Ik vertel je graag hoe ik dat heb gerealiseerd.